Bükki levegőn érlelt háziságok

Új, különleges beszállítóval vettük fel a kapcsolatot az elmúlt hetekben, mert úgy éreztük, a füstölt áruk terén is fejlődnünk kell. Szerencsénkre a Bükk ontja magából a legfinomabb termékeket, így nem volt nehéz rátalálnunk egy csodálatos tanya házi finomságaira.

A TANYA
Hajnalban és este valósággal lehömpölyög a hegyről a friss levegő, és fantasztikus illatokat hoz magával. Este és hajnalban is szellőztetnek a szabadtéri érlelőben, így kerül be mindig a friss levegő, és a gyógynövények illata, a sonka pedig ettől kapja meg a speciális ízét. Mindezt 280 m magasan , ami már az alpesi levegő szintje,mellettük a hegy teteje 520 méter!

[nggallery id=7]

HOL? MÓNOSBÉLEN!
Ahol úgy érezzük, mintha az Alpokba csöppentünk volna. Üde, zöld dombok vesznek körül, kristálytiszta a levegő, mindig lengedez a szél és szitál az eső, sok a forrás is. Valaha tizenkét malom dolgozott itt, innen kapta a nevét: Malmosbél – ez változott később Mónosbélre.
A tanya gazdája épp ide álmodta meg farmját, ahol ma már mangalicákat, hússertéseket tart,”háziságokat” készít belőlük – ahogy mi hívjuk – hagyományos kézműves módszerekkel.Ő készít nekünk jóféle mangalica szalámit, kolbászt,szarvas szalámit és egy nagyon kurrens dolgot: sonkát. Specialitása ez, a sonkát úgy készíti el, mint a serrano-t a spanyolok.
Sópáccal és bükki levegőn történt érleléssel készíti el füstölés nélkül, parajdi sót használatával, sókamrában érlel bükki levegővel.

Hab a tortán, hogy nemrégen Nemzeti Parki termék védjegyet kapott!

Kóstolj bele a Végállomásban, keresd táblás ajánlataink között:
háziságok_web