November harmadik csütörtöke a francia borok kedvelőinek fontos dátum. Ekkor jelenik meg a francia újbor a Beaujolais (ejtsd: bozsolé), vagy hivatalos nevén a Beaujolais Nouveau (ejtsd: bozsolé nuvó), melynek imádjuk tomboló, gyümölcsös aromáit, frissességét és könnyedségét.

Miért éppen november harmadik csütörtöke?

„Le Beaujolais est Arrivé!” kiáltották egykor az egymással versengő gazdák a francia bisztrókban, mígnem 1941-ben egy helyi rendelet véget vetett ennek a küzdelemnek, november 15-ét jelölve meg a francia újbor napjának. A világ felgyorsulásával mind több helyen jelent meg a Nouveau, így a ’70-es években már világméretben kellett szabályozni azt a napot, amely előtt nem kerülhet boltba a primőr: ez lett november harmadik csütörtöke. A 75 millió palack a világ 120 országában karácsonyig, de legkésőbb a következő húsvétig a pohárban végzi.

 

A BEAUJOLAIS NOUVEAU – hoz főztünk!

ELŐÉTEL
Friss kecskesajt brick lapos tésztában, sült körte és alma salátával és mézes-narancsos vinaigrettel
1600.-
Libamáj-flans, birskompóttal és pörkölt dióval
1600.-
Csirke- és burgonyagombóc leves, téli zöldségekkel
1100.-

FŐÉTELEK
Friss kecskesajt brick lapos tésztában, sült körte és alma salátával és mézes-narancsos vinaigrette-tel
2200.-
Kakukkfüves roston pulykamell, aszalt paradicsomos polentakrémmel
2700.-
Vargányás bárányragu  olívabogyóval és rozmaringos sült hagymákkal
3300.-

DESSZERT
Erdei gyümölcsös, zöldalmás crumble, vaníliafagylalttal
1100.-